SUA. Două companii de construcții au lansat un plan de proiectare a celui mai mare cartier alcătuit doar din case tipărite 3D, în orașul Austin, din Texas. Primele demersuri vor începe anul viitor, iar 100 de case vor fi construite.

Cartierul, construit în cadrul colaborării dintre compania americană de construcții Lennar și Icon Technologies, firma de construcții specializată în proiectarea 3D a diferite structuri, va fi alcătuit din case cu un singur etaj, din materiale de construcție bazate pe beton și printate 3D cu ajutorul unei tehnologii robotice avansate. Potrivit celor două companii, fiecare casă va fi construită în aproximativ o săptămână.

Fără a menționa costurile proiectului, Icon Technologies a precizat că tehnologia de care dispune este semnificativ mai rapidă și mai ieftină decât metodele tradiționale de construcție, în mare parte pentru că nu necesită atât de multă muncă manuală. Cinci dintre imprimantele robotizate “Vulcan” ale companiei, de 14 metri lățime, folosesc un amestec de beton numit Lavacrete. 

Firma de construcții specializată în proiectare 3D a spus că imprimantele pot construi case de până la aproximativ 280 metri pătrați, precizând că a mai folosit această tehnologie pentru a proiecta pereții unei case de până la 46 metri pătrați, în doar 24 de ore. Acoperișurile, ușile, ferestrele și restul finisajelor vor fi adăugate ulterior de către cealaltă companie din cadrul proiectului, Lennar. 

Potrivit CNN, susținătorii proiectului sunt de părere că astfel de construcții implică o reducere considerabilă a costurilor și a timpului de construcție. Studiile au arătat, de asemenea, că această metodă poate reduce acumularea de deșeuri, dar și emisiile de dioxid de carbon, prin eliminarea cofrajelor și a materialelor de construcție în general, care sunt responsabile pentru aproximativ 8% din cantitatea de emisii anuală, la nivel global.

Prețul locuințelor din Austin, Texas, nu a fost încă stabilit, dar prima locuință tipărită 3D, cu un singur etaj și de aproximativ 130 metri pătrați, a fost scoasă la vânzare în acest an pentru 300 de mii de dolari.

Sursa: CNN

Sursa foto: ICON/Lennar