Analiză. Oamenii de știință estimează că pandemia se va termina cel târziu la sfârșitul anului 2022 și că primele state care vor reuși să controleze virusul vor fi cele cu rate ridicate de vaccinare și cu un grad de imunitate naturală cât mai mare.

Pe măsură ce viteza de răspândire a variantei Delta este în scădere în multe regiuni ale lumii, experții încearcă să stabilească unde și când va deveni Covid-19 o boală endemică, dincolo de anul 2022. Mai mulți specialiști în virusologie au declarat pentru Reuters că se așteaptă ca primele țări care vor ieși din pandemie să aibă atât un procent ridicat al persoanelor vaccinate, dar și o imunitate naturală considerabilă, dobândită în cazul locuitorilor care au fost infectați la un moment dat. Printre aceste state se numără SUA, Marea Britanie, Portugalia și India. 

Experții și-au exprimat încrederea că multe țări vor depăși partea cea mai rea a pandemiei începând de anul viitor. “Credem că de acum până la sfârșitul anului 2022 vom putea prelua controlul asupra acestui virus și vom putem reduce semnificativ cazurile severe de boală și decesele”, a declarat Maria Van Kerkhove, epidemiolog al OMS. Până la sfârșitul anului 2022, OMS își propune ca 70% din populația lumii să fie vaccinată.

La nivel mondial, numărul de cazuri și de decese a scăzut, începând cu luna august, în aproape toate regiunile, potrivit raportului OMS din 26 octombrie. Excepție fac unele țări din Europa cu rate mici ale vaccinării, în care tulpina Delta face ravagii, precum Rusia și România.

Oamenii de știință estimează că virusul va continua să contribuie la cazurile de îmbolnăvire și la decesele din anii următori, la fel ca și alte boli endemice, cum ar fi malaria. Unii experți se așteaptă ca virusul să se comporte ulterior ca rujeola, care încă provoacă focare în cazul populațiilor unde acoperirea vaccinală este scăzută, în timp ce alții prezic că va deveni mai mult o boală respiratorie sezonieră, cum este și gripa. 

Totuși, comunitatea științifică avertizează că virusul SARS-CoV-2 rămâne unul imprevizibil, care suferă mutații concomitent cu răspândirea printre populațiile nevaccinate, iar “scenariul apocalipsei”, în care virusul suferă mutații până în punctul în care se sustrage imunității oferite de vaccinare, nu poate fi exclus în totalitate.

Sursa: Reuters