Dobânzile continuă să crească. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile creditelor în lei, a ajuns astăzi la 1,79%, în condițiile în care la începutul săptămânii era 1,67%.

Indicele ROBOR a mai atins un nivel similar pe data de 11 ianuarie 2021. Ieri, a fost cotat la 1,77%, iar la începutul săptămânii era 1,67%. Creșterea din ultimele zile vine după o perioadă de câteva săptămâni în care s-a menținut în jurul valorii de 1,60%. ROBOR la 6 luni a crescut și el pentru a patra zi la rând și a ajuns la 1,74%. 

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele in RON acordate pe piața interbancară și este stabilită de către B.N.R. Acesta a fost înlocuit cu IRCC, începând cu 2 mai 2019. IRCC este indicele de referință pentru creditele în RON acordate persoanelor fizice, cu dobândă variabilă. Valoarea IRCC, aferentă perioadei iulie-septembrie 2021 este 1,25%, în scădere față de trimestrul anterior, când era 1,67%.

ROBOR-ul se calculează zilnic ca medie aritmetică a cotațiilor de rată de dobândă pentru RON, utilizate de zece bănci mari din România, fiind rata de dobânda la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci.