Germania. Social-democrații (SPD) au depășit în sondaje, pentru prima dată în ultimii patru ani, partidul Angelei Merkel (CDU), cu mai puțin de patru săptămâni înainte de alegeri.

Potrivit celui mai recent sondaj lunar “Deutschlandtrend”, social-democrații sunt cotați cu 25% din voturile alegătorilor, în timp ce coaliția CDU/CSU a înregistrat un record istoric negativ de doar 20%. La ultimele alegeri generale din 2017, SPD a obținut 20,5%, iar CDU/CSU 32,9% din voturi. 

Partidul Verde, care devenise popular în aprilie, a continuat să scadă în preferințele alegătorilor germani, obținând 16% din intenția de vot, cea mai slabă performanță din septembrie 2018. Partidul Liber Democrat (FDP) ar aduna 13% din voturi, urmat de populiștii de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania și Partidul de Stânga cu doar 6%. 

După 16 ani în funcție, Angela Merkel va renunța după alegerile din 26 septembrie la poziția de cancelar, însă continuă să se bucure de aprobarea cetățenilor, potrivit celui mai recent sondaj. Totuși, vice-cancelarul și ministrul Finanțelor, Olaf Scholz, candidatul SPD, nu se află mult în spatele acesteia în clasamentele de popularitate Deutschlandtrend. În comparație cu concurenții săi Armin Laschet pentru CDU/CSU și Annalena Baerbock pentru Verzi, Scholz este văzut ca cel mai îndrăgit și mai credibil. De asemenea, este văzut ca persoana cu cele mai bune abilități de conducere.

Cel mai probabil, alegătorii care vor vota SPD o vor face pentru promisiunea unor salarii adecvate, a securității pe termen lung a pensiilor și a politicii privind susținerea familiilor și copiilor. CDU/CSU continuă să câștige majoritatea alegătorilor cu politicile economice și măsurile de gestionare a crizei provocate de pandemie. Verzii au susținerea alegătorilor interesați de politicile de mediu.

Sursă: Deutsche Welle