Studiu în Belgia. Persoanele vaccinate cu două doze de Moderna au avut de două ori mai mulți anticorpi decât cele vaccinate cu schema completă Pfizer, la circa două luni după administrarea rapelului.

La studiu au participat 688 de persoane imunizate cu Moderna (21% infectați cu Covid înainte de vaccinare) și 959 cu Pfizer (dintre care 13% au avut Covid înainte), toate cadre medicale la spitalul Ziekenhuis Oost-Limburg din Belgia. Testele pentru anticorpi au fost realizate la 6-10 săptămâni după administrarea rapelului.

Rezultatele au arătat un nivel de anticorpi în medie de 2.881 de unități per mililitru în cazul serului Moderna, în comparaţie cu un nivel de 1.108 unităţi per mililitru în cazul Pfizer. Potrivit concluziilor, publicate într-o scrisoare trimisă deja către Jurnalul Asociației americane de Medicină, diferențele ar putea fi explicate prin:

  • cantitate mai mare de ingredient activ în vaccinul Moderna – 100 micrograme, comparativ cu 30 micrograme în Pfizer-BioNTech;
  • intervalul de timp dintre administrarea primei doze și a rapelului este mai lung în cazul vaccinului de la Moderna (patru săptămâni), față de cel al fizer (trei săptămâni).

De la începutul campaniei de vaccinare, în România 733 de mii de persoane au primit serul Moderna, iar 7,57 de milioane cu Pfizer.

Surse alternative: Bloomberg, Scrisoarea cercetătorilor.