NASA a repornit telescopul spațial Hubble, trecând la un computer de rezervă, după o lună de la defecțiune. Echipa monitorizează activitatea, urmând ca telescopul să își reia funcțiile la capacitate maximă din weekend.

Telescopul Spațial Hubble nu mai funcționa de pe 13 iunie, după ce computerul care controlează instrumentele științifice de la bord a generat o eroare. NASA a încercat de mai multe ori să-l repornească, dar primele trei operațiuni nu au avut succes.

Echipa Hubble monitorizează acum hardware-ul pentru a se asigura că totul funcționează corect. NASA a început, de asemenea, procesul de recuperare a instrumentelor științifice stocate în safe mode de la data defecțiunii. Această activitate este de așteptat să dureze peste o zi.

Nu este pentru prima dată când Hubble are probleme tehnice în spațiu, telescopul fiind lansat la bordul navei spațiale Discovery în 1990. În ciuda unui defect la oglinda sa principală care a fost remediat în 1993, Hubble a surprins în mod constant unele dintre cele mai uluitoare imagini ale cosmosului.

Datele adunate cu ajutorul Hubble au fost utile pentru publicarea a peste 18 mii de lucrări științifice.

Surse alternative: NASA, Space.com