Anglia. Ministrul Sănătății avertizează că ”există riscul apariției unei variante Covid rezistente la vaccinuri, iar numărul de cazuri noi o să ajungă la o sută de mii pe zi”, în această vară. Avertismentul, la o zi după ce premierul a detaliat planul de ridicare a restricțiilor, pe 19 iulie.

Sajid Javid a declarat că numărul de cazuri de Covid va crește “semnificativ” după ce toate restricțiile vor fi ridicate: ”Până pe 19 iulie, ne așteptăm ca numărul cazurilor să fie cel puțin dublu față de acum, deci în jur de 50.000 pe zi. Pe măsură ce ne relaxăm și intrăm în vară, ne așteptăm să crească semnificativ și ar putea ajunge până la 100.000 de cazuri pe zi”.

Ieri, premierul Boris Johnson a anunțat o nouă etapă a relaxării măsurilor restrictive impuse de pandemie pentru Anglia, programată pentru 19 iulie, însă a precizat că decizia finală va fi luată pe 12 iulie, în funcție de evoluția situației epidemice. Johnson a precizat că numărul cazurilor ar putea urca la 50 de mii pe zi în următoarele două săptămâni. Totuși, a justificat că buna desfășurare a campaniei de vaccinare justifică ridicarea restricțiilor: Dacă nu putem renunța la restricții acum, trebuie să ne întrebăm când o putem face. Suntem conștienți că pandemia nu se va termina pe 19 iulie”.

Medicii epidemiologi, dar și opoziția din parlamentul britanic, au criticat decizia de a renunța la obligativitatea purtării măștii: A renunța la toate măsurile de protecție în același timp când rata de infectare este în continuare în creștere este o imprudență, a spus liderul laburist Sir Keir Starmer. Ministrul Sănătății a replicat că ”nu putem trăi într-o lume în care singurul lucru la care ne gândim este COVID” și a adus drept argument faptul că șapte milioane de persoane și-au amânat tratamentele pentru alte probleme de sănătate.

Potrivit datelor Oficiului Național de Statistică, săptămâna trecută numărul deceselor asociate Covid au scăzut cu 3% față de săptămâna precedentă și s-a menținut sub o sută, pentru a patra săptămână la rând.

Sursa: Sky News