Ultimii militari români din Afganistan din cadrul Batalionului de Protecţie a Forţei “Jderii” s-au întors în țară, după ce NATO a decis retragerea trupelor începând cu 1 mai 2021.

Ministerul Apărării anunță că operațiunea “Safe Return Afghanistan 2021” a ajuns la final. Ministerul Nicolae-Ionel Ciucă și șeful Statului Major, general-locotenent Daniel Petrescu, au participat noaptea trecută la ceremonia de repatriere a ultimului detașament românesc din teatrul de operații Afganistan, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.

Ultimii 140 militari din cadrul BSafe Return Afghanistan 2021“, Elementului Național de Sprijin (ENS), structuri de poliție militară și stat major, au ajuns acum în țară sub comanda generalului de brigadă Iulian Daniliuc, reprezentantul național al Armatei României în Afganistan.

Din anul 2002 și până în prezent, peste 32.000 de militari români, provenind din toate structurile luptătoare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, Forțelor pentru Operații Speciale și structurilor de Informații Militare, au participat la misiuni şi operaţii internaţionale în teatrul de operații din Afganistan.