SUA. O instanță federală a anulat moratoriul CDC pentru amânarea cu până la 120 de zile a evacuării celor care rămân în urmă cu plata chiriei, fiind afectați de pandemie. Măsura adoptată de Administrația Trump a fost prelungită și de Biden până la 30 iunie.

Într-o decizie de 20 de pagini, judecătorul Dabney Friedrich de la Curtea Districtului Columbia (numit de Donald Trump) a decis că CDC (Centrul pentru Controlul Epidemiilor) și-a depășit atribuțiile atunci când a impus suspendarea evacuărilor pentru neplata chiriilor.

Hotărârea ar putea avea un impact extraordinar asupra a milioane de americani, deoarece vine în momentul în care proprietarii au căutat să evacueze zeci de mii de chiriași care nu au putut plăti chiria din cauza dificultăților financiare provocate de pandemie. Asociațiile de chiriași au susținut că moratoriul a împiedicat mii de evacuări în cazul persoanelor cu venituri mici, în special în rândul gospodăriilor conduse de femei, care sunt adesea cele mai susceptibile să rămână în urmă cu plățile.

Moratoriul a fost adoptat în temeiul Legii Serviciului de Sănătate Publică din 1944, care conferă guvernului federal puterea de a impune carantine și alte măsuri pentru a face față situațiilor de urgență din domeniul sănătății. Legea CARES, adoptată în martie 2020, a inclus o amânare de 120 de zile pentru evacuările din proprietățile care beneficiau de programe federale de asistență socială sau erau subscrise prin împrumuturi federale.

La 8 august 2020, Trump a extins moratoriul printr-un ordin executiv, invocând faptul că evacuările ar putea duce la răspândirea coronavirusului, forțând un număr mare de familii să se mute în alte spații sau să supraaglomereze locuințele. La scurt timp după preluarea mandatului, președintele Biden a prelungit moratoriul, în ciuda obiecțiilor proprietarilor, ale agenților imobiliari și ale proprietarilor de complexe rezidențiale, care au susținut că este o ingerință nedreaptă pe piața liberă.

În noiembrie anul trecut, Asociația Agenților Imobiliari din Alabama și un grup similar de agenți imobiliari din Georgia au intentat un proces, susținând că moratoriul și altele măsuri similare au transferat povara plăților chiriei de la chiriași la proprietari, care vor pierde miliarde de dolari, dacă interdicția este prelungită până în 2021”.

Surse alternative: Washington Post, New York Times, The Hill.

Sursa foto: Michal Balog/Unsplash.