Analiză NY Times. Mai mult de jumătate din populația SUA este acum vaccinată, dar imunizarea pierde din viteză. Sondajele arată că 13% dintre cei nevaccinați ar fi de acord să se imunizeze dacă astfel ar scăpa de mască, în timp ce 34% ar accepta vaccinul dacă ar primi pentru asta 100 de dolari.

Guvernatorul din West Virginia promitea acum o săptămână câte 100 de dolari în obligațiuni municipale celor care se vor vaccina, dar oferta este valabilă numai pentru tinerii de până în 35 de ani.

Într-adevăr, un studiu amplu, realizat pe 75 de mii de repondenți de Universitatea din California (UCLA), în ultimele 10 luni, arată că intenția de vaccinare a fost puțin influențată de figurile publice, iar două tipuri de stimulente ar schimba decizia celor care ezită să se vaccineze în procente mult mai mari – permisiunea de a nu mai purta mască și un stimulent financiar.

Diferitele grupuri sociale reacționează însă diferit la aceste stimulente.

În medie, renunțarea la obligativitatea purtării măștii ar crește probabilitatea de acceptare a vaccinului cu 13 procente, acest stimulent fiind semnificativ mai mare (18%) printre votanții republicani, mai conservatori.

O recompensă în bani ar funcționa însă mult mai bine, nu numai cu votanții democrați ci în general. Aproximativ o treime din populația nevaccinată a declarat (luna trecută) că o plată în bani ar fi un stimulent destul de convingător pentru a accepta să se vaccineze împotriva Covid.

The NY Times mai arată că un alt experiment, desfășurat toamna trecută, a investigat puterea de convingere a anumitor personalități publice, așa cum ar fi președintele de atunci, Donald Trump, sau Anthony Fauci, șeful CDC. Efectele au fost însă mici – Un îndemn de la doctorul Fauci a crescut probabilitatea de vaccinare cu aproximativ șase puncte procentuale. În cazul figurlor politice, efectele erau mai degrabă negative, o recomandare de la Trump scăzând acceptarea probabilă a vaccinului în rândul votanților democrați, iar una de la Biden afectând dorința votanților republicani de a se vaccina.

Dintre americanii nevaccinați până acum, 38% spun că sunt îngrijorați de posibile efecte secundare, iar 34% spun că nu cred că vaccinul este sigur. Un sfert dintre cei nevaccinați spun că pur și simplu nu au încredere în acțiunile guvernului, iar 14% spun că Covid-19 nu reprezintă nicio amenințare.

56% din populația adultă a Statelor Unite a primit până acum cel puțin o doză de vaccin anti-Covid, iar președintele Biden a anunțat o țintă de 70% până pe 4 iulie, de ziua națională a SUA.

Analiza completă pe The NY Times

Foto: Svitlana Kolchyk/Dreamstime.com