Experții norvegieni spun că pacienții vaccinați cu AstraZeneca au dezvoltat cheaguri de sânge din cauza unui răspuns imun puternic al organismului la ser: “Nu există nimic altceva în istoricul pacienților noștri care să explice problema”.

”Teoria noastră conform căreia acesta este un răspuns imun puternic, cel mai probabil declanșat de vaccin, a fost confirmată”, spune profesorul și medicul șef Pål Andre Holme de la Rikshospitalet. 

Medicii norvegieni au încercat, astfel să determine motivele pentru care trei angajați din domeniul sănătății, cu vârsta sub 50 de ani, au fost internați cu cheaguri de sânge grave și niveluri scăzute de trombocite din sânge în urma imunizării cu vaccinul AstraZeneca, iar unul dintre ei a decedat. 

“În colaborare cu experți în domeniu de la Spitalul Universitar din Norvegia de Nord HF am găsit anticorpi specifici împotriva trombocitelor din sânge care pot provoca aceste reacții și pe care îi cunoaștem din alte domenii, în respectivele cazuri rezultatul fiind determinat de anumite medicamente, heparina de exemplu, dar acești pacienți nu au primit niciodată acest medicament”, a explicat Pål Andre Holme. Potrivit experților, anticorpii au contribuit la eliminarea trombocitelor din circulație.

Întrebat cum poate fi sigur că răspunsul imun nu este cauzat de altceva, Holme a spus:”Nu există nimic în istoricul pacienților acestor persoane care să poată oferi un răspuns imun atât de puternic. Sunt încrezător că anticorpii pe care i-am găsit sunt cauza și nu văd altă explicație decât că vaccinul i-a declanșat”, a spus Holme.

Agenția norvegiană pentru medicamente nu a vrut să comenteze concluziile medicilor de la Oslo University Hospital. ”Trebuie să ne uităm mai întâi la rezultate, nu vreau să comentez acest lucru acum”, a spus directorul medical Steinar Madsen la NTB, The Norwegian News Agency.

În cursul zilei de azi este așteptată o decizie a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) în ceea ce privește utilizarea vaccinului AstraZeneca după ce mai multe țări au reclamat efecte adverse severe și au decis suspendarea administrării serului.

Surse alternative: ScienceNorway, Aftenbladet.no