Diplomația vaccinurilor. Israelul a obținut eliberarea unei tinere arestate în Siria, finanțând achiziționarea de vaccinuri rusești pentru această țară inamică.

The New York Times a aflat că un schimb de prizonieri anunțat săptămâna trecută între Siria și Israel are o componentă secretă, prin care Rusia, care a mediat negocierea, va oferi vaccinuri Sputnik V Siriei, iar acestea vor fi plătite de Israel.

Oficial, tânăra israeliană a fost eliberată în schimbul a doi păstori sirieni, capturați de israelieni. Guvernul israelian a refuzat să comenteze aspectele legate de componenta comercială a schimbului, iar agenția oficială de știri din Siria a negat faptul că vaccinurile ar face parte din acord. Întrebat despre implicarea Rusiei și acordarea de vaccinuri Siriei, într-un interviu în direct sâmbătă seara, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul nu trimite vaccinuri în Siria, exprimând însă mulțumiri președintelui Vladimir Putin: “Nu voi mai adăuga nimic despre asta,” a spus Netanyahu.

Știrea a crescut însă frustrările în rândul comunității palestiniene din Israel, care acuză guvernul de discriminare, pentru că a furnizat doar câteva mii de vaccinuri celor aproximativ 2,8 milioane de palestinieni care trăiesc în Cisiordania ocupată. În acest timp, jumătate din populația Israelului a fost deja vaccinată.

Sursa: NY Times