Analiză FT. Social-democrații germani dau semne

Financial Times analizează reacțiile tot mai dure ale SPD, partidul social-democrat german, împotriva guvernului din care acesta face parte, pe fondul crizei de vaccinuri anti-Covid.

La începutul acestei luni, Olaf Scholz (SPD) ministru al Finanțelor în Guvernul Merkel, i-a trimis ministrului Sănătății, un creștin-democrat, o listă de întrebări cu privire la vaccinuri. Michael Müller, primarul socialist al Berlinului i-a scris o scrisoare dnei Merkel, cerând imperativ un plan de vaccinare, demers pe care Der Spiegel l-a numit “o declarație de război“, iar premierul landului Mecklenburg, Manuela Schwesig, a acuzat-o pe doamna Merkel că s-a descurcat mai prost decât Donald Trump.

SPD, care în ultimii 12 ani a participat alături de creștin-democrați (CDU) la o mare coaliție stânga-dreapta ce a asigurat ieșirea din criza financiară de acum un deceniu dar a și permis intrarea extremiștilor (AfD) în parlament, are deocamdată o intenție de vot de doar 15%, în timp ce pandemia a ridicat CDU la peste  35%.

Financial Times comentează că SPD pare să își propună să valorifice frustrarea populară față de programul de achiziții de vaccinuri al UE și lansarea lentă a procesului de imunizare în Germania, care a preferat solidaritatea europeană. Cei trei politicieni atacați de SPD sunt cancelarul Angela Merkel, ministrul Sănătății, Jens Spahn, dar și Ursula von der Leyen, acum președinte al Comisiei Europene, care provine însă tot din CDU.

Partidul caută cu disperare o modalitate de a-și construi propria identitate politică, dar probabilitatea ca acest lucru să se întoarcă împotriva lui este mai mare decât șansa de a profita de condițiile actuale,” a comentat Uwe Jun, politolog la Universitatea Trier.

Pentru SPD, acesta este un moment critic – un “an superelectoral“, în care Germania are nu numai alegeri parlamentare generale (în septembrie) dar și o serie de alegeri pentru parlamentele regionale, pe tot parcursul anului. Problema, spun criticii, este că atacarea campaniei de vaccinare nu poate rezolva criza de identitate a partidului.

Analiza integrală pe Financial Times