SUA. Joe Biden depune jurământul și va deveni oficial al 46-lea președinte american. Kamala Harris, prima femeie care ocupă funcția de vicepreședinte. Video live.

După depunerea jurământului Joe Biden a vorbit despre “vremurile tulburi și provocatoare pe care le trăim”. S-a referit la pandemie, la milioanele de locuri de muncă pierdute, dar și la extremismul și “dreptatea rasială amenințată de supremația albă”: “Ne-au separat pentru prea mult timp. Suficient de mulți dintre noi cei care am venit laolaltă pentru a purta sabia acestei bătălii. Să ne arătăm respect unii altora!”  a spus, printre altele noul președinte al SUA.

Donald Trump nu a respectat tradiția ceremoniei de predare a funcției de președinte și a refuzat să participe la procesiune, părăsind Washingtonul. Au participat, însă, vicepreședintele Mike Pence, precum și alți trei foști președinți – Barack Obama, Bill Clinton și George W. Bush.

În circumstanțe normale, la ceremonia de inaugurare ar fi trebuit să asiste sute de mii de cetățeni, dar în condițiile actuale de pandemie, dar și de securitate sporită (Washington DC se află în stare de urgență de la evenimentele din 6 ianuarie), doar aproximativ o mie de persoane au asistat. 

Peste 25 de mii de soldați ai Gărzii Naționale au fost mobilizați pentru a asigura buna desfășurare a ceremoniei, după ce în urmă cu două săptămâni, când Congresul certifica victoria lui Biden, mii de susținători ai lui Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului și au întrerupt temporar procesul de validare. 

În urma alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, Joe Biden l-a învins pe Donald Trump, care candida pentru al doilea mandat. Biden a obținut 306 de electori, peste necesarul de doar 270. Donald Trump a reclamat permanent că alegerile au fost fraudate și a depus mai multe plângeri la instanțele de judecată, care au fost respinse de judecători.