Reportaj The Guardian. Exportatorii britanici se confruntă cu probleme majore și creșteri de costuri. Se văd nevoiți să concedieze oameni în UK și să angajeze în țările UE, pentru a putea rămâne pe piața europeană.

La două săptămâni de la Brexit, antreprenorii britanici mai mari sau mai mici se confruntă cu probleme foarte grave. Exportatorii de pește nu prea mai reușesc să vândă mare lucru pe piețele europene, din cauza întârzierilor de la frontieră și spun că Boris Johnson și conservatorii i-au indus în eroare cu privire la Brexit.

Principalele lanțuri de supermarketuri trag semnale de alarmă cu privire la problemele de aprovizionare cu alimente, mai ales în Irlanda de Nord, tot din cauza birocrației și a noilor reguli de la frontieră.

La toate acestea se adaugă costurile suplimentare cauzate de aceste întârzieri, dar și de taxele suplimentare (trei la număr) pe care trebuie să le plătească exportatorii – o taxă de export de 4,50 de lire pentru fiecare colet expediat către UE, una de 5 lire sterline pe colet care acoperă costurile curierilor legate de plata în avans a taxelor de import în țara de destinație și, în al treilea rând, o taxă de cel puțin 14 euro pe colet, stabilită de fiecare țară UE (calculată ca procent din valoarea mărfurilor), plus TVA la destinație.

“Se vor pierde aici locuri de muncă, nu în UE”, a comentat un mic antreprenor pentru The Guardian, arătând că aceste costuri vor diminua profitul, cel puțin la momentul în care fiecare firmă britanică va reuși să își organizeze un depozit de distribuție în interiorul UE, ceea ce presupune însă concedierea unei părți a personalului din UK, pentru a angaja alți oameni în țările UE.

Reportajul integral pe The Guardian

Foto: Sander Crombach/Unsplash