MApN anunță că un detaşament alcătuit din aproximativ 90 de militari ai Forţelor Aeriene SUA și aeronave MQ-9 Reaper a fost dislocat la baza din Câmpia Turzii, unde va desfășura misiuni în următoarele luni.

Ministerul Apărării Naționale anunță că aceștia sunt detașați pentru următoarele luni în Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

“Militarii americani vor executa misiuni de informații, supraveghere și cercetare în sprijinul operaţiilor NATO, iar Forţele Aeriene Române, prin intermediul Bazei 71 Aeriene “General Emanoil Ionescu”, vor asigura sprijinul tehnic, operațional și logistic necesar desfăşurării misiunilor pe toată perioada dislocării acestora în România.Prezenţa aliaților americani pe teritoriul ţării noastre reprezintă o oportunitate de dezvoltare, testare şi evaluare a capacităţii de luptă, activităţile desfăşurate în comun fiind un element cheie în creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două părţi.”, arată MAPN.

MQ-9 Reaper este o aeronavă fără pilot capabilă să efectueze misiuni de zbor comandate de la distanță sau autonome și este dezvoltată de General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), în principal pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii.

Aeronavele sunt capabile să atingă viteze și de 370 de kilometri pe oră și au o autonomie de circa 1.900 de kilometri. O singură unitate compusă din patru aeronave costă 65,2 milioane de dolari, potrivit Forțelor Aeriene ale SUA.

Sursă: comunicat oficial, U.S. Air Forces.

Sursă foto: U.S. Air Force.