Premierul Cîțu anunță că guvernul a adoptat înghețarea salariilor bugetarilor, la nivelul celor din decembrie 2020, și extinderea și în 2021 a facilității amânării plății ratelor bancare pentru debitorii care se confruntă cu dificultăți financiare.

Ambele măsuri adoptate în ședința de guvern de astăzi au fost anunțată de premierul Cîțu în urmă cu două zile. Șeful Executivului a anunțat că măsura creșterii salariului minim brut a fost dezbătută în primă lectură și nu a fost adoptată încă.

Principalele declarații:

  • Regatul Unit va avea un statut de stat terț în raport cu România, după Brexit. Vor exista noi reguli pentru deplasare. Sub 6 luni până la 1 an, în scop turistic, cetățenii pot călători fără viză. Pentru a munci în Regat, e nevoie de viză. Trebuie să ne informăm când călătorim.
  • Zagreb a activat mecanismul european de ajutor, în urma cutremurului. Guvernul trimite prin DSU ajutoare umanitare: containere de locuit, corturi, paturi, saltele, saci de dormit.
  • Ordonanța inițiată de MF: reprezintă un impact bugetar de 17 mld de lei pentru 2021.
  • Se mențin salariile personalului din sectorul bugetar la nivelul celui din decembrie 2020. La baza deciziei stă și ce s-a întâmplat cu Legea Salarizării Unitare, o lege aplicată prost. Pentru a repara, trebuie să luăm o pauză. În 2020 nu ne-am atins de veniturile din sectorul public și am susținut sectorul privat. Nici acum nu venim cu nicio tăiere, salariile rămân la nivelul din decembrie 2020.
  • Acordarea voucherelor de vacanță. Sectorul HoReCa este un sector important. Am luat o serie de măsuri pentru acest sector. Pentru 2021 rămân voucherele de vacanță. Se vor acorda în continuare.
  • O altă OUG privind facilități pentru credite. Se prelungește perioada de amânare a plății ratelor la bancă pentru maxim 9 luni de zile. Cei care au făcut deja amânarea pentru perioada maximă nu mai pot beneficia. 
  • Cele două ordonanțe-trenuleț garantează ca în 2021 vom avea creșterea economică pe care o estimăm. Trebuie să așezăm economia pe picioarele ei, să construim de aici.
  • Bugetul va fi prezentat în ianuarie, începutul lunii februarie.